ßßß
- 4-5 średniej wielkości buraków- średnia cebula- kulka sera mozzarella- 2 łyżki orzechów włoskich- 3 garście rukolisos balsmico- 6 łyżek oleju rzepakowego- 4 łyżki octu balsamicznego- łyżka soku z cytryny- 2 szczypty cukru- pół pęczka koperku- sól i pieprzOlej rzepakowy, ocet i sok z cytryny dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku oraz posiekany koperek. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sos odstawiamy na bok.Orzechy włoskie (najlepiej pozbawione skórek) drobno siekamy, a następnie prażymy je na suche patelni, aż się lekko zrumienią.Buraki dokładnie myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy zawijamy folią aluminiową i wkładamy na blachę, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczmy, aż będą miękkie, co trwa około 2 godziny.Upieczone rozwijamy z folii. Gdy ostygną, obieramy ze skórki, a następnie za pomocą noża lub mandoliny, kroimy na bardzo cienkie plasterki.Umytą i osuszoną rukolę rozkładamy na talerzu. Na niej układamy plasterki buraków, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość polewamy wymieszanym sosem balsamicznym i posypujemy orzechami.Smacznego!