Wykonanie
...a mówiąc ściślej - carpaccio z pieczonego
buraka. Jedna z kilku potraw, które od dłuższego czasu tkwiły na mojej baardzo długiej liście rzeczy do zrobienia. W zasadzie w szybszym tempie przybywają na niej kolejne punkty, niż ubywają. Najczęściej wystarczy, że usłyszę dziwnie brzmiącą nazwę potrawy, abym NATYCHMIAST chciała ją zrobić. Wpisuję ją na listę, a później mija czasem półtora roku, zanim danie faktycznie przygotuję. Nazwa carpaccio też od razu wpadła mi do ucha ("karpie paczo"?), choć pierwotnie poznałam ją w wersji
mięsnej, z
wołowiny, a nie wegetariańskiej z
buraka. Obie świetnie sprawdzają się np. na przyjęciach, podane jako przystawka. No i sos balsamico...po prostu uwielbiam!

- 4-5 średniej wielkości
buraków- średnia
cebula- kulka
sera mozzarella- 2 łyżki
orzechów włoskich- 3 garście
rukolisos balsmico- 6 łyżek
oleju rzepakowego- 4 łyżki
octu balsamicznego- łyżka
soku z cytryny- 2 szczypty
cukru- pół pęczka
koperku-
sól i
pieprzOlej rzepakowy,
ocet i
sok z cytryny dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy
cukier,
sól i
pieprz do smaku oraz posiekany
koperek. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Sos odstawiamy na bok.
Orzechy włoskie (najlepiej pozbawione skórek) drobno siekamy, a następnie prażymy je na suche patelni, aż się lekko zrumienią.
Buraki dokładnie myjemy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy zawijamy folią aluminiową i wkładamy na blachę, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczmy, aż będą miękkie, co trwa około 2 godziny.Upieczone rozwijamy z folii. Gdy ostygną, obieramy ze skórki, a następnie za pomocą noża lub mandoliny, kroimy na bardzo cienkie plasterki.Umytą i osuszoną
rukolę rozkładamy na talerzu. Na niej układamy plasterki
buraków, pokrojoną w piórka
cebulę i pokrojoną w kostkę
mozzarellę. Całość polewamy wymieszanym
sosem balsamicznym i posypujemy
orzechami.Smacznego!