Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Mazurek
serce 2015
Chleb pszenny ze ... »Tym razem bedzie to Mazurek serduszko z
mąki krupczatki z
borówkami . Ciasto wyszło smaczne i spójne :)Składniki:1,5 szklanki
mąki krupczatki1,5 szklanki
mąki pszennej Młyn Kopytowa100 g
cukru pudru200 g
masła miękkiego2
żółtkaDodatkowo:
borówki leśne niskosłodzone Nasza Chata 200 g
migdały płatki garść
Ciasteczka ( chokolade knapper) jako środek kwiatkówpolewa biała ( jest jako
male kółeczka płaskie idealne do dekoracji helio)kolorowe ememkiWsypujemy na stolnice
mąkę krupczatkę i
mąkę pszenną .Robimy dołek w
mące i dodajemy
żółtka .Dodajemy
cukier puder .
Masło kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników .Siekamy nożem składniki ( raz dwa) zagniatamy ciasto i zawijamy w folię spożywczą.Do lodówki trafia ciasto na 2 godziny.Wałkujemy ciasto na 5-7 mm foremką wycinamy kształt , oraz robimy krawędź aby nadzienie nam nie wypłynęło .Pieczemy na papierze do pieczenia 15-20 minut w 170 stopniach ( nakłuwamy widelcem ciasto by podczas pieczenia nam się nie skurczyło ).Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy nasz mazurek.Do środka wkładamy
borówki leśne niskoslodzone , cały słoiczek wchodzi do środka .Na około rantu dekorujemy białą polewą która ma kształt płaskich kółeczek .Robimy 3 stokrotki i dekorujemy ememesami .




czwartek, 12 marca 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter