ßßß Cookit - przepis na Bagietki Pszenno-żytnie

Bagietki Pszenno-żytnie

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Tatar ze śledzia korzennego
Rogaliki drożdżowe na ... »
Na dzisiaj przygotowałam bagietki , które robi się szybko, które nie twardnieją ekspresowo i są przepyszne z masłem czosnkowym :)
Zrobiłam masło z czosnkiem i ziołami pokroiłam bagietkę w kromeczki , posmarowałam masłem czosnkowym i do piekarnika :) Wyszły boskie grzanki. Przepis dała mi Jola za co dziękuje i jeszcze nie jeden raz skorzystam z niego .
Składniki na 4 bagietki:
-250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta Młyn Kopytowa
-250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba)
-50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży
-250 ml ciepłego mleka
-100 ml wody
-2 łyżki margaryny
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki cukru
Najpierw odmierzyłam mąkę pszenną , potem żytnią .
Do misy wlałam szklankę ciepłego mleka, skruszyłam do niego drożdże i wsypałam cukier.
Wymieszałam do rozpuszczenia .
. Rozpuściłam w wodzie margarynę i dodałam do rozczyny z drożdży i mleka.
Teraz zaczęłam dodawać obydwie mąki tak na zmianę .
Włączyłam robot i wyrobił mi ciasto.
Zostawiłam ciasto w misie na godzinę , pięknie wyrosło.
Mate silikonową rozłożyłam na stole posypałam ją mąką i przełożyłam ciasto z misy .
Ciasto składałam parę razy jak kopertę , czyli do środka zagnieść i znowu do środka tak parę razy.
Teraz podzieliłam na cztery części , rękoma uformowałam bagietki czyli wyciągnęłam rękoma ciasto i ponacinałam nożem .
Przełożyłam na blachę do pieczenia wcześniej położyłam na niej papier do pieczenia.
Obsypałam leciutko bagietki mąką.
Do pieca wsadziłam blaszkę z woda na same dno i wstawiłam piec na 230 stopni . Jak zobaczyłam że woda bom-belkuje wstawiłam bagietki na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w 230 stopniach a potem zmniejszyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu z pieca upieczone bagietki nakryłam ściereczką i zostawiłam do ostygnięcia .
Bagietki wyszły rumiane i fajne skórce i miękkie .
Teraz z nich zrobię grzanko o czosnkowym smaku :)
środa, 21 stycznia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Bagietki-Pszenno-zytnie-1.html