Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Tatar ze
śledzia korzennegoRogaliki
drożdżowe na ... »Na dzisiaj przygotowałam
bagietki , które robi się szybko, które nie twardnieją ekspresowo i są przepyszne z
masłem czosnkowym :)Zrobiłam
masło z
czosnkiem i
ziołami pokroiłam
bagietkę w kromeczki , posmarowałam
masłem czosnkowym i do piekarnika :) Wyszły boskie grzanki. Przepis dała mi Jola za co dziękuje i jeszcze nie jeden raz skorzystam z niego .Składniki na 4
bagietki:-250 g
mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta Młyn Kopytowa-250 g
mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego
chleba)-50 g świeżych
drożdży lub 1 op.
suszonych drożdży-250 ml ciepłego
mleka-100 ml
wody-2 łyżki
margaryny-2 płaskie łyżeczki
soli-2 płaskie łyżeczki
cukruNajpierw odmierzyłam
mąkę pszenną ,
potem żytnią .Do misy wlałam szklankę ciepłego
mleka, skruszyłam do niego
drożdże i wsypałam
cukier.Wymieszałam do rozpuszczenia .. Rozpuściłam w wodzie
margarynę i dodałam do rozczyny z
drożdży i
mleka.Teraz zaczęłam dodawać obydwie
mąki tak na zmianę .Włączyłam robot i wyrobił mi ciasto.Zostawiłam ciasto w misie na godzinę , pięknie wyrosło.Mate silikonową rozłożyłam na
stole posypałam ją
mąką i przełożyłam ciasto z misy .Ciasto składałam parę
razy jak kopertę , czyli do środka zagnieść i znowu do środka tak parę
razy.Teraz podzieliłam na cztery części , rękoma uformowałam
bagietki czyli wyciągnęłam rękoma ciasto i ponacinałam nożem .Przełożyłam na blachę do pieczenia wcześniej położyłam na niej papier do pieczenia.Obsypałam leciutko
bagietki mąką.Do pieca wsadziłam blaszkę z
woda na same dno i wstawiłam piec na 230 stopni . Jak zobaczyłam że
woda bom-belkuje wstawiłam
bagietki na środkowym poziomie piekarnika i piekłam 10 minut w 230 stopniach a
potem zmniejszyłam do 180 i piekłam jeszcze 15 minut.Po wyjęciu z pieca upieczone
bagietki nakryłam ściereczką i zostawiłam do ostygnięcia .
Bagietki wyszły rumiane i fajne skórce i miękkie .Teraz z nich zrobię grzanko o
czosnkowym smaku :)



środa, 21 stycznia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter