Wykonanie
Uwielbiam
oliwę z oliwek. Używam jej w kuchni codziennie. Jest świetna do sałatek, marynat i szybkiego smażenia. Jest najzdrowszym tłuszczem, który powinniśmy spożywać codziennie. Ale moim
hitem są
oliwy smakowe, które nadają potrawą nieprzecietnego smaku i aromatu. Ich przygotowanie zajmuje chwilę, więc warto zrobić je samemu. Ja najchętniej robię
oliwę z
ziołami i
czosnkiem. Ta kompozycja najbardziej nam smakuje. Jednak równie fajnie smakuje
oliwa z
papryczką chili,
suszonymi pomidorami czy aromatycznymi
przyprawami.
Składniki:kilka gałązek świeżych
ziół (ja dałam cząber,
tymianek,
oregano i
majeranek)1-2 ząbki
czosnku4-5 ziaren
kolorowego pieprzuoliwa z oliwek (ilość w zależności od pojemności butelki)
Zioła umyć i osuszyć. Delikatnie rozetrzeć w dłoniach. Włożyć do czystej suchej butelki. Dodać obrany ząbek
czosnku. Aby aromat był bardziej intensywny można pokroić go na plasterki. Dodać ziarna
pieprzu. Zalać
oliwą, tak, aby
zioła były dokładnie przykryte. Zatkać korkiem i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około 14 dni. Co dwa dni potrząsać butelką, aby aromaty się wymieszały.
Smakową oliwę można używać do marynat, dressingów, krótkiego smażenia, oraz
pieczywa. Smacznego!