ßßß Cookit - przepis na Miodowe mini bułeczki

Miodowe mini bułeczki

nazwa

Wykonanie

Półkruche półeczki miodowe to świetna propozycja na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Posmarowane prawdziwym masłem smakują wybornie. Bułeczki są naprawdę mini, więc jeśli chcecie sobie nimi pojeść proponuję zrobić podwójną porcję :)
Składniki:
285 g mąki pszennej + mąka do podsypania
75 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
70 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiać mąkę z proszkiem. Dodać cukier i szczyptę soli. Masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Rozgnieść na kruszonkę. Jajko, mleko i miód roztrzepać. Dodać do suchych składników z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej uformować małe bułeczki. Naciąć wierzch. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Bułeczki wyciągnąć i przestudzić. Zajadać same lub z masłem, nutellą czy dżemem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/09/miodowe-mini-bueczki.html