Wykonanie
To mój dzisiejszy eksperyment. Bardzo smaczne
maślano-
serowe paluchy
drożdżowe wzbogacone aromatem
ziół i
czosnku to idealna propozycja nie tylko dla kibiców piłki nożnej. Takie paluchy świetnie sprawdzą się podczas różnego rodzaju imprez, przede wszystkim kinderbali czy w karnawale. Przepis wzbogacony jest dodatkiem
otrębów, które tak pięknie "uśmiechały się" do mnie ze słoika, nim zaczęłam przygotowanie ciasta na paluchy, że nie mogłam ich pominąć :) Przepis polecam wszystkim spragnionym chrupiących wrażeń.

Składniki:2 3/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
otrębów pszennych1 łyżeczka
soli1
jajko100 g
masła1 łyżeczka
cukru5 dag świeżych
drożdży120 ml (lekko ciepłego)
mleka1 łyżka
ziół prowansalskich2 łyżeczki sproszkowanego
czosnku2 łyżki
ziaren słonecznika2-3 łyżki
sezamu4-5 łyżek startego
żółtego sera (np. gouda)


Drożdże rozpuścić w
mleku z dodatkiem
cukru i odstawić do podrośnięcia. Do
mąki z
solą dodać
otręby,
zioła,
czosnek,
słonecznik oraz posiekane
masło. Rozrobić palcami na kruszonkę. Dodać
jajko i podrośnięte
drożdże. Zarobić elastyczne ciasto i odstawić miskę (nakrytą ściereczką) w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie do ciasta dodać
starty ser i ponownie zagnieść. Rwać po kawałku ciasta i formować długie (ok. 20 cm) bardzo cienkie rulony. Paluchy posypać
sezamem i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut do zarumienienia. Smacznego!