Wykonanie
Uwielbiam sałatki z
tuńczykiem. Są pożywne, łatwe w przygotowaniu i zawsze świetnie smakują. Dziś przepis na
sałatkę, której dawno nie robiłam, ale kiedyś często gościła na wszelkiego rodzaju imprezach. Kilka składników, niewielki nakład pracy i mamy fajną przekąskę na imprezowy stół.

Składniki:2 puszki
tuńczyka w całości w puszcze (w sosie własnym)1/2 średniego
pora1 puszka
kukurydzy5
jajek ugotowanych na twardo5 średniej wielkości
ogórków konserwowych100 g
żółtego sera5 łyżek pikantnego
majonezu1 łyżeczka kremu z
gorczycy z
miodemsól (do smaku)
pieprz czarny mielony (do smaku)
Pora pokroić na plasterki i drobno posiekać.
Jajka i
ogórki pokroić w kostkę.
Tuńczyka i
kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Majonez wymieszać z kremem z
gorczycy, doprawić
solą i
pieprzem. W przeźroczystej misce układać warstwami
ser żółty,
majonez,
por,
jajka,
ogórki,
kukurydzę i
tuńczyka. Posypać
serem żółtym i posmarować cienką warstwą
majonezu. Warstwy układać w misce, aż do wyczerpania składników. Wierzch sałatki posmarować
majonezem i posypać pokrojonym
porem. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!