Wykonanie
Rzadko zdarza się, bym miała na coś tak wielką ochotę, jak wczoraj, kiedy naszła mnie chęć na domową drożdżówkę :) Już sam zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia, skutecznie poprawił mi nastrój. A samo zajadanie jeszcze ciepłej drożdżówki ze świeżym
masłem i
kubkiem mleka całkowicie mnie uszczęśliwiło. Jest pewien rodzaj jedzenia, które fantastycznie poprawia nastrój i przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Jednym z takich smaków jest dla mnie właśnie
ciasto drożdżowe. Najlepszą drożdżówkę piekła mama mojej koleżanki. Wysoką, puszystą...z chrupiącą kruszonką. Do dziś pamiętam ten smak. I wiecie co? Udało mi się go odtworzyć! Drożdżówka wyszła przepyszna. Dodam, że zbytnio się przy niej nie napracowałam, bo jak zawsze pomógł mi mój niezawodny automat do
chleb :)

Składniki:Ciasto:4 szklanki*
mąki pszennej tortowejszczypta
soli1 szklanka* ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdży2 duże
jajka100 g
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego100 g stopionego
masłaKruszonka:150 g
mąki75 g
cukru75 g
masłaszczypta
soli*szklanka 250 ml
Mąkę wymieszać z
solą. Z ciepłego
mleka,
drożdży, łyżki
cukru i łyżki
mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. Do
mąki dodać
cukier,
cukier waniliowy, rozkłócone
jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione
masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).Z
mąki z
solą,
masła i
cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować
mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Smacznego!Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku
chleba.
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem
masła i
kubkiem mleka.Na wierzch ciasta można dodać ulubione
owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.