ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Rzadko zdarza się, bym miała na coś tak wielką ochotę, jak wczoraj, kiedy naszła mnie chęć na domową drożdżówkę :) Już sam zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia, skutecznie poprawił mi nastrój. A samo zajadanie jeszcze ciepłej drożdżówki ze świeżym masłem i kubkiem mleka całkowicie mnie uszczęśliwiło. Jest pewien rodzaj jedzenia, które fantastycznie poprawia nastrój i przywodzi na myśl beztroskie chwile dzieciństwa. Jednym z takich smaków jest dla mnie właśnie ciasto drożdżowe. Najlepszą drożdżówkę piekła mama mojej koleżanki. Wysoką, puszystą...z chrupiącą kruszonką. Do dziś pamiętam ten smak. I wiecie co? Udało mi się go odtworzyć! Drożdżówka wyszła przepyszna. Dodam, że zbytnio się przy niej nie napracowałam, bo jak zawsze pomógł mi mój niezawodny automat do chleb :)
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki* mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 szklanka* ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 duże jajka
100 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
100 g stopionego masła
Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g masła
szczypta soli
*szklanka 250 ml
Mąkę wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 5 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm).
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka. Smacznego!
Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba.
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tuż po upieczeniu z dodatkiem masła i kubkiem mleka.
Na wierzch ciasta można dodać ulubione owoce i posypać je przygotowaną kruszonką.
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2015/03/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka.html