Lubię, kiedy podczas gotowania powstają zupełnie nowe przepisy z wykorzystaniem tego, co akurat mamy pod ręką. Dziś przepis na delikatne placuszki z pure z gruszki i mascarpone, które początkowo miały być składnikiem nadzienia do naleśników. Gruszki były jednak na tyle soczyste, że koncepcja uległa zmianie i powstały placuszki. Delikatne, gruszkowe, pyszne...Składniki:4 średnie soczyste gruszki125 g sera mascarpone1 łyżka cukru pudru2 jajka1 1/4 szklanki* mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/4 łyżeczki cynamonuDodatkowo:cukier puder (do posypania)olej*szklanka 250 mlGruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier puder i mascarpone. Zmiksować na gładkie pure. Dodać jajka, szczyptę soli oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zmiksować do połączenia się składników. Dno patelni wysmarować (najlepiej za pomocą pędzelka) niewielką ilością oleju. Smażyć małe placuszki z obydwu stron na rumiano. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego!