ßßß
Składniki:Spód:200 g herbatników kakaowych80 g stopionego masłaSernik:1 kg sera twarogowego (z wiaderka)100 g białej czekolady200 ml mleka kokosowego6 łyżek cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii100 g posiekanej gorzkiej czekolady 60%2 1/2 łyżki żelatyny1/4 szklanki gorącej wodyDodatkowo:5 mandarynek1 galaretka pomarańczowa400 ml gorącej wody
Herbatniki pokruszyć w robocie lub ręcznie, dodać stopione masło i dokładnie połączyć składniki. Herbatnikami wylepić dno tortownicy (23cm), dokładnie dociskając. Wstawić do lodówki do schłodzenia.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Ser przełożyć do miski, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać stopioną, przestudzoną białą czekoladę oraz mleko kokosowe. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę cały czas miksując. Do masy serowej dodać posiekaną gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć na spód z herbatników. Dokładnie wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki do stężenia.Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Mandarynki obrać i pokroić na plasterki ułożyć na wierzchu sernika. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!