Wykonanie
(z ewentualnym
białym winem)

To jedna z najszybszych zup, jakie robię. Moje Chłopaki ją uwielbiają. Ja również. Zawsze kiedy pachnie w domu, kojarzy mi się z Francją. Czasami dla podkreślenia smaku dodaję do niej białe lekkie
wino - i w tym wydaniu ja osobiście lubię ją najbardziej. Jeśli jednak nie mam akurat takiego otwartego, to wybieram jej bazową wersję. A stanowią ją
pory,
masło,
pieprz,
sól i
woda - lub
bulion drobiowy / warzywny. Aksamitna, wręcz jedwabista :) Delikatna w smaku. Idealnie smakuje z
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Gotowa w 15- 20 minut. Zapraszam !

Składniki:3 białe części
pora - mniej więcej 15 cm1/4 kostki
masła1,5 litra
wody lub
bulionu drobiowego/ warzywnegopół łyżeczki
cukrusólpieprzmleko lub
18% śmietanka do zup i
sosówopcjonalnie pół kieliszka białego lekkiego (półsłodkiego lub półwytrawnego )
winaPory płuczemy i kroimy w pół talarki. Roztapiany w garnku z grubym dnem połowę
masła, wrzucamy
pory. Szklimy. Po 5 minutach wrzucamy drugą połowę
masła. Mieszamy, czekając, aż
masło się rozpuści i jeśli dodajemy do zupy
wino, wlewamy je razem z bulionem/
wodą do
porów, przyprawiamy
solą ,
pieprzem, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy
mleko lub
śmietankę (około pól literatki) i całość blenderujemy na gładki jedwabisty krem. Możemy gęstość regulować
wodą,
bulionem lub jeszcze odrobiną
mleka. Następnie próbujemy - doprawiamy ewentualnie
solą,
pieprzem,
cukrem i jeszcze odrobiną
wina. Delikatnie podgrzewamy i podajemy gorący z
groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smaczności !