ßßß Cookit - przepis na ZAPIEKANE BURACZKI

ZAPIEKANE BURACZKI

nazwa

Wykonanie

Z SERKIEM Z CHRZANEM
POD MOZARELLOWĄ CHMURKĄ
Miałam nie brać udziału w tym konkursie. Mimo, iż cudownie byłoby móc trafić na warsztaty z fotografii kulinarnej i podszkolić swój warsztat. Będąc jednak ostatnio na zakupach mój wzrok mimochodem padł na serek Almette z chrzanem... A może by tak... . Tak to już jest, że wyobraźnia bloggera kulinarnego działa sama. I nie ma mowy, żeby ją zatrzymać. Jest chrzan. Muszą być buraczki. Młode i pyszne. W lodówce mieszkała mozzarella. I tak oto wyczarowałam buraczki nadziewane serkiem z chrzanem pod pierzynką z mozzarelli. Mnie samą smak tak cudownie zaskoczył, że z pewnością buraczki te zaserwuję Gościom, jako cudownie pyszną przystawkę. Zaś wczoraj zjedliśmy je na kolację. Chociaż na ciepło smakowały dużo bardziej wybornie... . Proste i smaczne. Klasyczna polska kuchnia w nowym wydaniu. Wystarczy kilka składników i można zajadać się czymś naprawdę pysznym.
A konkurs.... ?
O Toskanii nawet nie myślę. Już sam udział w warsztatach będzie dla mnie wyróżnieniem. Bardzo Was zatem proszę o głosy. Bo tylko wtedy będę mogła spełnić swoje marzenie. Wszystkie osoby, które zagłosują w tym konkursie, będą miały okazję wygrać kosz piknikowy. Zaś 25 osób, które za sprawą głosów publiczności przejdzie do finału konkursu, będzie walczyć o wycieczkę do Toskanii. Pozostałe 22 osoby otrzymają nagrodę pocieszenia w postaci możliwości udziału w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią Beatę Lipov. Dlatego już wiecie z jakiego powodu bardzo proszę Was o zaangażowanie. Głosowanie trwa do 15 sierpnia 2013 roku. Z góry dziękuję Wam bardzo za wszystkie oddane głosy.
Głosować można pod tym linkiem :) GŁOSOWANIE (nie wystarczy polubić marki allmette - trzeba polubić dokładnie mój przepis na buraczki >
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/77
Składniki:
8 średnich buraczków - najlepsze są okrągłe
1 opakowanie serka Almette z chrzanem
1 kula mozzarelli
oliwa z oliwek
świeżo utarty pieprz
Buraczki gotujemy w łupinkach do momentu, aż nóż swobodnie wejdzie nam w warzywo. Odcedzamy i studzimy 5 - 7 minut. Następnie obieramy ze skórki. Ścinamy delikatnie spód (jak najmniej) oraz "kapturek". Wydrążamy każdego buraka delikatnie łyżeczką.
Środek z 4 wydrążonych buraczków kroimy w maluteńka kosteczkę.
Serek przekładamy do miski, dokładamy pokrojone buraczki, i mieszamy całość.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy w nim ciasno wydrążone buraki. Każdego faszerujemy serkiem z lekką górką. Mozzarellę kroimy w plastry. Na każdego buraczka nakładamy 2 plasterki, tak, by przykryły nam farsz. Na wierz kładziemy plasterek buraczka i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200'c. Pieczemy około 15-20 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Idealne na ciepło i na zimno. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/08/zapiekane-buraczki-z-almette-z-chrzanem.html