ßßß Cookit - przepis na BABECZKI RYŻOWE

BABECZKI RYŻOWE

nazwa

Wykonanie

Z NUTELLĄ
(bezglutenowe)
Dziś kolejna propozycja dla Dzieciaków. I tych, którzy Dzieciakami w serduchu się czują. Babeczki marzenie. Bezglutenowe, bo na bazie kleiku ryżowego. Powstały w ramach wariacji na temat muffinek dla Mojego Malca. Zajada się nim okropnie. Nawet w dniu swoich Urodzin (bo oficjalne dmuchanie było w niedziele), kiedy zobaczył całe pudełeczko tych malutkich pyszności, które upiekłam specjalnie dla Niego do Żłobka (taka forma anty cukierkowa: zdrowo, smacznie i dla każdego Malucha), rozkazał sobie wbić dwie świeczki w jedną. I bez żadnych zdjęć, o 7 rano, po naszym sto lat, sam dzielnie zdmuchnął świeczuszki. Pamiątka na całe życie zostanie jedynie w mojej i Męża pamięci. Takie Rodzinne świętowanie tylko w trójeczkę:) Po czym na śniadanie, do kubka kawy zbożowej, Nasz Mały Jubilat spałaszował swoją babeczkę, a przepraszam(!) "tortć" ;) Z anielskim uśmiechem na twarzy. Babeczki wywołały tez furorę wśród Dzieciaków w żłobku, a szczególnie wśród Cioć, które koniecznie przepisu się domagają. A więc niniejszym przepisem się dzielę :) Babeczki są wilgotne i mięciutkie w środku, zaś chrupkie na zewnątrz - idealna przekąska do małych łapek na spacerze lub jako podwieczorek. Że smakują - gwarantuję - sprawdzone na "Żywych 16nastu małych Organizmach " ;) Przepis jest w 100% autorski :)
Składniki na 12-14 babeczek:
suche:
paczka kleiku ryżowego - ok. 160 g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
mokre:
2 jaja
1 szklanka mleka
100 g stopionej margaryny
niecała łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
słoiczek Nutelli
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki : kleik, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej łączymy letnią margarynę z jajami, mlekiem i ekstraktem. Gdyby zbyt zimne mleko ścięło nam znów margarynę (i porobiły się grudki), podgrzejmy całość cały czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się ponownego margaryny. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Formy do muffinek możemy wyłożyć papilotkami, ale jeśli mamy sylikonowe, to nie ma takiej potrzeby. Do każdej foremki nakładamy łyżkę ciasta, następnie na nią nakładamy małą łyżeczkę Nutelli, a na nią kolejną łyżkę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190'c i pieczemy 20-25 minut. Następnie wyjmujemy i zostawiamy babeczki na 10 minut w formach, po czym je wyjmujemy i studzimy na kratce lub desce. Smaczności !!
Ponieważ przepis jest taniutki i mało skomplikowany i dla Studenta się nada ;)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/01/bezglutenowe-babeczki-ryzowe-dla-malca.html