Wykonanie
Z
BAZYLIĄ I
KOLENDRĄDzisiaj uraczę Was znów przystawkami. W niedzielne popołudnie odwiedzili mnie Przyjaciele z Małą Córeczką. Mama karmiąca, więc przystawki miały być w sam raz - nie za ostre, ale ze smakiem, no i pożywne. Miło było sobie przypomnieć przepisy z początku karmienia :) Taką pastę robiłam już kiedyś, ale tym razem lekko ją zmodyfikowałam, i wyszła zupełnie inna ;) Wystarczy dodać inne
zioła i już smak zyskuje głębi. Szybka i smaczna. Doskonale smakuje z
chlebkiem razowym lub ciemnym na zakwasie.Składniki:1 dojrzałe
avocado1 pomidorek pokrojony w drobną kostkępół dużej
cebuli drobno pokrojonej1 ząbek
czosnku drobno posiekany i posolonypół łyżeczki
cukrusólpieprzkilka - kilka naście kropel
tabasco1-2 łyżki
soku z cytrynyłyżka suszonej
bazylii4 łyżki
oliwy z oliwekłyżeczka ziaren
kolendry zmiażdżonej w moździeżu
Avocado przepoławiamy na pół, wyciągamy pestkę (odważnym proponuję hodowlę ;) da się, choć roślinka wybredna), i wydrążamy łyżeczką miąż. Ugniatamy go z
sokiem z cytryny i
czosnkiem. Dodajemy resztę składników - mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy i gotowe :)Smaczności !!! :)