ßßß Cookit - przepis na Łosoś na kołderce z orientalnego jarmużu

Łosoś na kołderce z orientalnego jarmużu

nazwa

Wykonanie

Jak młodzież znika na weekend, dorośli sobie dogadzają, jedzą jarmuż, rodzynki i wszystkie te dziwne bleee smaki ;)
Składniki dla 2 osób:
filet łososia ok. 45 dag
gałąź jarmużu
1 szalotka lub średnia cebulka
2 ząbki czosnku
1/2 kieliszka białego wina
2 łyżki rodzynek
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżeczka płynnego miodu
łyżka oleju sezamowego
łyżka masła klarowanego
2 łyżki ziaren sezamu
Z łososia zdjąć skórę, umyć go, osuszyć, natrzeć łyżką sosu sojowego i odstawić.
Jarmuż umyć i pokroić w cienkie paski, cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek, podsmażyć minutkę. Dodać jarmuż, wino, rodzynki, miód, sos sojowy i rybny. Dusić ok. 15 minut. W ty czasie ułożyć łososia na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Patelnię z jarmużem zdjąć z ognia, dodać oleju sezamowego i wymieszać. Łososia układać na kołderce z sałatki jarmużowej i posypać ziarnami sezamu.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/11/osos-na-koderce-z-orientalnego-jarmuzu.html