Wykonanie

Jak młodzież znika na weekend, dorośli sobie dogadzają, jedzą
jarmuż,
rodzynki i wszystkie te
dziwne bleee smaki ;)Składniki dla 2 osób:filet
łososia ok. 45 daggałąź
jarmużu1
szalotka lub średnia
cebulka2 ząbki
czosnku1/2 kieliszka
białego wina2 łyżki
rodzynek2 łyżki
sosu sojowegołyżka
sosu rybnegołyżeczka płynnego
miodułyżka
oleju sezamowegołyżka
masła klarowanego2 łyżki ziaren
sezamuZ
łososia zdjąć skórę, umyć go, osuszyć, natrzeć łyżką
sosu sojowego i odstawić.
Jarmuż umyć i pokroić w cienkie paski,
cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać
masło, dodać
cebulę i wyciśnięty
czosnek, podsmażyć minutkę. Dodać
jarmuż,
wino,
rodzynki,
miód,
sos sojowy i
rybny. Dusić ok. 15 minut. W ty czasie ułożyć
łososia na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Patelnię z
jarmużem zdjąć z ognia, dodać
oleju sezamowego i wymieszać.
Łososia układać na kołderce z sałatki jarmużowej i posypać ziarnami
sezamu.Smacznego!
