ßßß Cookit - przepis na Pokusa Janssona w muszli zamknięta

Pokusa Janssona w muszli zamknięta

nazwa

Wykonanie

Czy można połączyć ze sobą dwie naprawdę różne kuchnie? Czy kuchnia szwedzka i kuchnia włoska mogą mieć ze sobą coś wspólnego? Kuchnię włoską kochają wszyscy, szwedzka musi znaleźć swojego amatora, we mnie ma go na pewno :)
Dzisiaj postanowiłam przyrządzić wariację na temat szwedzkiej zapiekanki pokusa Janssona i nadziewanych muszli makaronowych, oceńcie sami co mi z tego wyszło…
Składniki dla 4 osób:
opakowanie makaronu muszla trójkolorowa Czarniecki
4 ziemniaki
100 g słoiczek sardeli w oliwie
2 łyżki kaparów
2 łyżki siekanej natki
opakowanie serka koziego
1/2 szklanki śmietanki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Muszle ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam i przelałam zimną wodą.
Zmiksowałam sardele razem z oliwą ze słoiczka z kaparami i natką. Ziemniaki ugotowałam i połączyłam z sosem i delikatnie doprawiłam pieprzem (solić nie trzeba, same sardele są już wystarczająco słone). Muszle nadziałam masą, ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Podlałam śmietanką, na każdej muszli ułożyłam plasterek sera koziego i posypałam tartą gałką muszkatołową. Zapiekałam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/11/pokusa-janssona-w-muszli-zamknieta.html