Wykonanie

Pomysł na ten sernik zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku, gdzie znalazłam przepis na biały sernik z
musem czekoladowym - tutaj oryginał, ale jakoś w trakcie tak mi się odechciało
czekolady i postanowiłam pójść w
owoce :)A sernik jest biały, bo nie
daje się do niego całych jaj tylko same
białka…Składniki na tortownicę 24 cm:1 kg
sera mielonego na sernik3 łyżki
mąki ziemniaczanejpuszka słodzonego
mleka skondensowanego3
białkasok z cytrynyłyżeczka
aromatu waniliowegokubek kwaśnej
śmietanyłyżka
cukru pudru1 kg mrożonych
truskawek2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukruZmiksować na gładką masę
ser,
mąkę ziemniaczaną, skondensowane
mleko,
białka jaj,
sok z cytryny i
aromat waniliowy. Wlać masę do tortownicy i piec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.
Śmietanę wymieszać z
cukrem pudrem, wyjąć sernik z pieca, wylać na niego
śmietanę i piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.Rozmrożone
truskawki zmiksować z
cukrem, podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, dodać
żelatynę rozpuszczoną w małej ilości soku, dokładnie wymieszać, lekko ostudzić i ciepłą masę wylać na sernik. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, o ile dacie radę tyle czekać :)Smacznego!
