Wykonanie
Hummus przepyszny kupimy w Samirze, ale wcale nie gorszy możemy przygotować sami, na szybko z gotową
ciecierzycą lub na nie za szybko z ugotowaną
ciecierzycą, oczywiście nie trzeba przekonywać która jest smaczniejsza...I jeszcze trochę o zaletach
ciecierzycy - stosuje się ją
między innymi do łagodzenia
bólów głowy,
kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we
krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.
Ciecierzycy przypisuje się również działanie pobudzające, dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak... hmmm... tego nie wiedziałam...
Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie
orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.Składniki:250 g
ciecierzycy2 ząbki
czosnkusok z połówki
limonki4 łyżki
oliwy z oliwekłyżka pasty tahinii
sól,
pieprzodrobina
wody z gotowania
ciecierzycyCiecierzycę namoczyć na noc a później ugotować do miękkości (ok. 2 godziny), odcedzić (nie wylewać
wody!!!), ostudzić, wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami dodając łyżkami
wodę z gotowania
ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej gęstości.Najlepiej podawać z
chlebkiem własnej produkcji :)