Wykonanie
            
Hummus przepyszny kupimy w Samirze, ale wcale nie gorszy możemy przygotować sami, na szybko z gotową 
ciecierzycą lub na nie za szybko z ugotowaną 
ciecierzycą, oczywiście nie trzeba przekonywać która jest smaczniejsza...I jeszcze trochę o zaletach 
ciecierzycy - stosuje się ją 
między innymi do łagodzenia 
bólów głowy, 
kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Napar z liści rośliny usprawnia trawienie, a potrawy z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu we 
krwi, wzmacniają odporność, a także korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. 
Ciecierzycy przypisuje się również działanie pobudzające, dlatego zdarza się, że jest traktowana jako afrodyzjak... hmmm... tego nie wiedziałam...
Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy B, a jej przyjemny, delikatnie 
orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.Składniki:250 g 
ciecierzycy2 ząbki 
czosnkusok z połówki 
limonki4 łyżki 
oliwy z oliwekłyżka pasty tahinii
sól, 
pieprzodrobina 
wody z gotowania 
ciecierzycyCiecierzycę namoczyć na noc a później ugotować do miękkości (ok. 2 godziny), odcedzić (nie wylewać 
wody!!!), ostudzić, wrzucić do blendera z pozostałymi składnikami dodając łyżkami 
wodę z gotowania 
ciecierzycy do uzyskania odpowiedniej gęstości.Najlepiej podawać z 
chlebkiem własnej produkcji :)