Wykonanie
Jeśli jakiś hummus można nazwać orzeźwiającym, to właśnie ten.
Limonka i różowy
pieprz tworzą bardzo udane zestawienie, świeże i aromatyczne. Nie ma sensu poprzestawać na standardowym hummusie (np. tunezyjskim), skoro można wypróbować tyle jego wersji, z których każda jest pyszna.Hummus z
limonką i różowym
pieprzem- 250g suchej
ciecierzycy- 60g tahini (z całego
sezamu)- 2 łyżki
oliwy- 100ml
wody- 1 łyżeczka kuminu- 1 ząbek
czosnku- sok i skórka z 1/2
limonki- 1 łyżeczka pokruszonego różowego
pieprzu1)
Ciecierzycę namoczyć przez noc.2) Ugotować ją do miękkości w wodzie z dodatkiem odrobiny
sody.3) Dokładnie odcedzić, a gdy przestygnie, przełożyć do blendera.4) Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.