Wykonanie
Chleb smażony w
jajku to potrawa mojego dzieciństwa, pamiętam jak z zazdrością patrzyłam na moje starsze siostry cioteczne gotujące dla nas małolatów... i to jeszcze takie pyszności nam robiły...A one poprostu brały stary
chleb, maczały go w rozbełtanym
jajku i smażyły :)No, ale nam nawet nie wolno było samemu zapalić zapałki a co dopiero smażyć...Wcinaliśmy je z
keczupem lub
musztardą, mniammmm, niebo w gębie.... a czasami kładły na nich plasterek
żółtego sera... obłęd...Dopiero po wielu, wielu latach dowiedziałam się o istnieniu Francuskich Tostów...Czym one się różnią od naszych pyszności oprócz okoliczności powstania? Bo nasze powstały, gdy niewiele więcej było w sklepach...Otóż francuskie są na słodko, najlepiej ze słodkiej
bułki,
bagietki albo
chałki, polane
syropem klonowym,
sokiem pomarańczowym i posypane
cynamonem...No to ja zrobiłm coś pośrodku... a zaczęlo się od starego zwyczajnego
chleba, pokroiłam go na kromki i już już miało być w samym
jajku, ale nagle zachciało mi się słodkiego i już słoik z
musztardą można było schować...Składniki dla 2 osób:6 kromek czerstwego
chleba2
jajka1/4 szklanki
mlekasolidna łyżka
cukrułyżka
cynamonumasło do smażenia
Jajka rozbełtujemy porządnie z
mlekiem,
cukrem i
cynamonem, patelnię rozgrzewamy, każdą kromkę suto (a to znacie? http://www.youtube.com/watch?v=urtO9Wqr_go - ulubiony kawałek mojego syna :)maczamy w
jajkowej masie (ma nasiąknąć ale nie rozpaść się) i smażymy na
maśle, na małym ogniu, tak mniej więcej po 2 minuty z każdej strony.Ja podałam ze świeżo wyciśniętym
sokiem grejfrutowym :)