Wykonanie
Oto dowód na to, że nawet zwykła jajecznica odpowiednio podana może stać się wykwintnym daniem...Składniki dla 2 osób:4
jajka3 plasterki
szynkipomidordymka -
szczypior4-6 grzanek
masło ok. 3 łyżekłyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzPomidora obieramy ze skórki (wrzucamy do wrzątku, po minucie sama zejdzie), kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z pokrojonym
szczypiorkiem, skrapiamy
oliwą z oliwek, solimy,
pieprzymy.Na patelni rozgrzewamy
masło (uwaga żeby nie przypalić!) i podsmażamy kromki
chleba (to jest doskonały sposób na niecałkiem świeże
pieczywo) po ok. minucie z każdej ze stron, odkładamy na talerz.Na patelnię dorzucamy odrobinę
masła, wrzucamy pokrojoną
szynkę, po chwili wbijamy
jajka, mieszamy, solimy,
pieprzymy i smażymy jajecznicę. Wykładamy ją na przygotowane grzanki, na to trochę
pomidora i podajemy....