ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa upieczona w korzennym piwie na kapuście kiszonej

Sztuka mięsa upieczona w korzennym piwie na kapuście kiszonej

nazwa

Wykonanie

Zostałam zaproszona do wypróbowania w kuchni nowego piwa Książęcego Chlebowo Miodowego z dodatkiem miodu lipowego. Postanowiłam upiec w nim mięso, tzw. sztukę mięsa
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu:
Składniki:
ok. 1 kg wołowiny (u mnie mostek)
butelka piwa Książęce Chlebowo Miodowe
1/4 kg kiszonej kapusty
2 gwiazdki anyżu
10 goździków
2 kawałki kory cynamonu
sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i naszpikować goździkami. W brytfannie ułożyć kapustę, na niej mięso i zalać piwem. Dodać anyż i cynamon, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 3 godziny (w zależności od rodzaju i wielkości kawałka mięsa, należy je po prostu piec do miękkości). Podawać wraz z pieczoną kapustą i butelką piwa :)
Smacznego!
Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Chlebowo Miodowe w ramach konkursu kulinarnego „Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe”.
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2014/12/sztuka-miesa-upieczona-w-korzennym.html