ßßß Cookit - przepis na drożdżowo-miodowe ciasto ze śliwkami

drożdżowo-miodowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

całe życie myślałam, że zrobienie ciasta drożdżowego wymaga nie lada zdolności i nawet nie zabierałam się do upieczenia go, bo wychodziłam, z założenia, że i tak nie wyjdzie. Dopiero Kasia, autorka bloga Gotuję bo lubię namówiła mnie do spróbowania i dała ten przepis. Ciasto wyszło wspaniałe, a w domu cudownie pachniało. Bo czy jest coś wspanialszego od zapachu drożdżowego ciasta unoszącego się w całym domu?
Potrzebne składniki:
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania,
250 ml mleka,
90 g masła,
2 jajka,
2-4 łyżki cukru,
2 łyżki miodu,
14 g suchych drożdży lub 22 g normalnych,
szczypta soli,
śliwki lub inne owoce
To są proporcje na upieczenie ciasta w standardowej blasze 25x40cm, ja ponieważ piekłam ciasto po raz pierwszy zmniejszyłam ilość składników i upiekłam ciasto w dużej formie keksowej. A i dodałam jeszcze cukier waniliowy.
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści zostawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, , dodajemy mąkę i jajka, i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę, następnie zbijamy, przekładamy do blachy i zostawiamy na pół godziny.
Następnie układamy śliwki (mogą też być inne owoce) posypujemy kruszonką przepis tutaj i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Jeszcze raz dziękuję Kasiu
Źródło:http://zeby-zycie-mialo-smaczek.blogspot.com/2011/08/drozdzowo-miodowe-ciasto-ze-sliwkami.html