Wykonanie
Jakby nie patrzeć, w końcu rozpoczęło się
Euro 2012. Postanowiłam uczcić ten podniosły moment. W mojej głowie narodził się pomysł biało - czerwonych cupcakes, mam nadzieję, że po ich upieczeniu nasi dokopią Rosjanom ;)))) a jak nie...to trudno osłodzę sobie przegraną moimi babeczkami ;)

Składniki na muffiny:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru1 szklanka
maślanki2
jajka100 g
masła lub
margaryny2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżka otartej
skórki z cytrynySkładniki na krem:1/4 szklanki
mleka płynnego3 łyżki
cukru pudru100 g
masła1 1/2 szklanki
mleka w proszkuJak to z muffinami bywa, mieszamy suche składniki z suchymi w jednej miseczce, mokre składniki z mokrymi w drugiej miseczce. Łączymy zawartość obydwu misek i mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie do babeczek, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Pieczemy ok. 20-25 minut do suchego patyczka.Gdy muffiny przestygną, zaczynamy przygotowywać krem. Do ciepłego
mleka dodajemy
cukier puder ( można zwiększyć lub zmniejszyć ilość
cukru ), miękkie lub rozpuszczone ( ale przestudzone)
masło i na końcu
mleko w proszku. Do zabarwienia kremu użyłam czerwonego i białego barwnika Wilton.
