Wykonanie
Zawsze chciałam zrobić domowe
lody, ale bałam się co z nich wyjdzie ( nie posiadam maszynki ) i czy będą nadawały się do spożycia. Postanowiłam wypróbować przepis ( kolejny) od Nieśki z Mówią Weki . Po konsultacjach postanowiłam zaryzykować :))) Mieszałam dobre kilka
razy po wstawieniu do zamrażalnika i...są :
czekoladowe, z wyraźnym smakiem
banana i dodatkiem
likieru miętowego ( to ostatnie to moja inwencja twórcza ;).
Lodami zaklinam lato- może w końcu nadejdzie???

Składniki:
śmietana 30% 500 ml2
jajka100 g
cukru2
bananyszczypta
soli2 łyżeczki ciemnego
kakao1/2 do 1 tabliczki
czekoladyłyżeczka
likieru miętowego
Żółtka z połową
cukru ubijamy na parze, w kąpieli
wodnej, pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy
białka ze szczyptą
soli, odstawiamy. Następna w kolejności do ubicia jest
śmietana, do której po ubiciu dodajemy resztę
cukru i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie nadal na najniższych obrotach miksujemy masę z
żółtek, rozgniecione
banany, ubite
białka, rozpuszczoną
czekoladę i
likier miętowy. Przekładamy do pojemnika, ja użyłam najzwyklejszego pojemniczka do przechowywania żywności, ale polecam również pudełka po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażalnika. Podczas procesu zamrażania, należy kilkakrotnie wyjmować z zamrażalnika i mieszać.