ßßß
Składniki:śmietana 30% 500 ml2 jajka100 g cukru2 bananyszczypta soli2 łyżeczki ciemnego kakao1/2 do 1 tabliczki czekoladyłyżeczka likieru miętowego
Żółtka z połową cukru ubijamy na parze, w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy. Następna w kolejności do ubicia jest śmietana, do której po ubiciu dodajemy resztę cukru i miksujemy na najniższych obrotach. Następnie nadal na najniższych obrotach miksujemy masę z żółtek, rozgniecione banany, ubite białka, rozpuszczoną czekoladę i likier miętowy. Przekładamy do pojemnika, ja użyłam najzwyklejszego pojemniczka do przechowywania żywności, ale polecam również pudełka po kupnych lodach. Wkładamy do zamrażalnika. Podczas procesu zamrażania, należy kilkakrotnie wyjmować z zamrażalnika i mieszać.