ßßß
Składniki ( tortownica 25 cm + mała 16 cm ):500g mąki pszennej42g świeżych drożdży250 ml mleka1/3 szklanki cukru50 g miękkiego masła1 jajkoszczypta soliSkładniki na masę serową:250 serka mascarpone1/4 szklanki cukru pudru100 g borówek amerykańskich30 g stopionego masłaMasło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku, po wystudzeniu dodajemy cukier i drożdże ( rozcieramy je ) i odstawiamy na kilka minut, można przykryć folią aluminiową. Następnie do mąki dodajemy sól, wbijamy jajko, dodajemy zaczyn drożdżowy, wszystko mieszamy i ugniatamy na sprężyste ciasto. Przekładamy do miseczki, nakrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość ( ok. godziny)Gdy ciasto nam podrosło wyjmujemy je z miski, następnie przez chwilę je wyrabiamy, podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na szeroki prostokąt ( tak aby można było zwinąć ciasto w roladę). Smarujemy roztopionym masłem, serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, masę rozkładamy równomiernie na rozwałkowanym placku, wykładamy borówki. Zawijamy w roladę, tniemy na ok. 3cm kawałki.Przekładamy do wcześniej nasmarowanej masłem formy ( zostawiamy niewielkie przerwy między różyczkami - ciasto jeszcze urośnie ) kolejny raz przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż ciasto podwoi objętość. Smarujemy masłem. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 25- 30 min. Smacznego!!!