ßßß Cookit - przepis na Zupa cebulowa z pieca - Gratinée des Halles

Zupa cebulowa z pieca - Gratinée des Halles

nazwa

Wykonanie

Zrobiło się zimno... Nawet bardzo zimno... Czas wiec na rozgrzewająca zupę, bo nie ma nic lepszego "na odtajanie" :-)
Proponuję gorącą i sytą francuską zupę cebulową, kipiącą aromatami cebuli oraz sera Gruyère. Niegdyś, od wczesnego ranka, grzano się nią w gospodach nieopodal hal targowych, gdzie dzięki niskiej cenie, była dostępna praktycznie dla wszystkich. Później stała się częścią kuchni paryskiej, i jak to zwykle się dzieje, zapomniano o jej "biednym" rodowodzie.
Składniki (4 porcje):
600 g obranej cebuli
50 g masła
1 łyżka mąki
1,25 litra bulionu wołowego
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
bagietka lub weka
100 g startego sera Gruyère (lub innego aromatycznego)
opcjonalnie : 100 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, gałka muszkatołowa
Cebulę pokroić na cienkie talarki (jeśli jest duża to najpierw wzdłuż na pół, a potem na półplasterki). W garnku rozgrzać masło i smażyć cebulę do momentu, aż się ładnie zeszkli (lecz nie zbrązowieje). Posypać łyżką mąki, chwilę smażyć mieszając, a następnie zalać bulionem. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i dusić zupę na małym ogniu ok. 20-30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na kromki i opiec w piekarniku lub tosterze. Porcję zupy wlać do żaroodpornej miseczki, nakryć kromkami bagietki i posypać startym serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, do momentu, aż się ser zrumieni. Jeśli nie macie naczyń, w których można zapiec porcje zupy, to po delikatnym opieczeniu kromek bagietki, posypcie je serem i włóżcie do piekarnika jeszcze na parę chwil. Następnie nalejcie gorącą zupę na talerz i włóżcie do niej ociekającego serem kromala :-)
Opcjonalnie : w trakcie smażenia - do cebuli, zamiast mąki, można dodać cukier. Przesmażyć na dużym ogniu, aż cebula z cukrem zacznie się karmelizować. Zalać bulionem z dodatkiem białego wina i doprawić gałką muszkatołową (solą i pieprzem oczywiście również). Pozostała część przepisu bez zmian.
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/zupa-cebulowa-z-pieca-gratinee-des.html