ßßß Cookit - przepis na Tiramisù, czyli podnieś mnie

Tiramisù, czyli podnieś mnie

nazwa

Wykonanie

Tiramisù to deser chyba znany każdemu. W dosłownym tłumaczeniu znaczy mniej więcej podnieś mnie.
Jest uwielbianą słodkością w każdym zakątku Włoch i nie tylko. Oczywiście, jak przy każdej innej potrawie, Włosi są chętni do dyskusji na temat jej pochodzenia. Pomysłodawcy mascarpone twierdzą, że deser to ich pomysł, a twórcy biszkoptowych języczków mają zupełnie inne zdanie na ten temat. Najlepsi są Rzymianie. Skoro coś jest włoskie to pochodzi ze stolicy - szacun :-)
Przepisy różnią się niewiele. Cześć jest z dodatkiem bitej śmietany, część wykorzystuje inne alkohole niż amaretto - rum, whisky, marsalę czy koniak. W każdym występuje kawa, mascarpone i biszkopty.
Składniki :
2 małe jajka
250 g mascarpone
40 g cukru
20 ml Amaretto
125 ml mocnej kawy
200 g biszkoptów (np. Lady Fingers)
1 łyżka gorzkiego kakao
2 żółtka, cukier i połowę Amaretto utrzeć w misce do "białości". Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
Przygotować naczynie, w którym wykonamy deser. Do wywaru kawowego dodać drugą połowę alkoholu i wlać do talerza. W aromatycznej kawie maczać krótko ciasteczka i układać w finalnym naczyniu. Gdy cały spód naczynia będzie pełny od biszkoptów, nakryć je warstwą z połowy masy serowej. Ponownie pokryć ser warstwą biszkoptów maczanych w kawie i znów nakryć je masą z mascarpone. Gotowy deser posypać przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
PS. Te trociny na wierzchu to czekolady. Moja Pani twierdzi, że słodkości nigdy za wiele :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/tiramisu-czyli-podnies-mnie.html