ßßß
Składniki :2 małe jajka250 g mascarpone40 g cukru20 ml Amaretto125 ml mocnej kawy200 g biszkoptów (np. Lady Fingers)1 łyżka gorzkiego kakao2 żółtka, cukier i połowę Amaretto utrzeć w misce do "białości". Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.Przygotować naczynie, w którym wykonamy deser. Do wywaru kawowego dodać drugą połowę alkoholu i wlać do talerza. W aromatycznej kawie maczać krótko ciasteczka i układać w finalnym naczyniu. Gdy cały spód naczynia będzie pełny od biszkoptów, nakryć je warstwą z połowy masy serowej. Ponownie pokryć ser warstwą biszkoptów maczanych w kawie i znów nakryć je masą z mascarpone. Gotowy deser posypać przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
PS. Te trociny na wierzchu to czekolady. Moja Pani twierdzi, że słodkości nigdy za wiele :-)