ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowe BROWNIE z orzechami

Mocno czekoladowe BROWNIE z orzechami

nazwa

Wykonanie

Nie jestem jakimś wielkim fanem słodkości, więc gdy już na coś mam ochotę to musi być niepowtarzalne :-) Dziś proponuję pyszne, niesamowicie czekoladowe brownie z gorzką i białą czekoladą. Do tego chrupiące orzechy i łamiąca słodycz żurawina. Nie rozpisuję się tylko wracam do konsumpcji :-)
Składniki:
200 g masła, plus dodatkowo odrobina do wysmarowania blaszki
175 g białego cukru
175 g brązowego cukru
4 duże jajka
100 g mąki pszennej
50 g kakao
150 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
100 g białej czekolady
100 g orzechów włoskich lub pecan (może być ich mix)
70 g suszonej żurawiny
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wysmarować blaszkę o wymiarach 17x33cm (lub 20x30cm) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby jego końce wystawały lekko nad blaszkę (będzie łatwiej wyciągnąć z niej ciasto).
2. Masło stopić w rondelku na małym ogniu, nie doprowadzić do zagotowania. Ściągnąć z ognia i dodać stopniowo cały cukier, ciągle mieszając, aż składniki się dobrze połączą.
3. W dużej misce ubić mikserem całe jajka, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodawać stopniowo masło z cukrem, ciągle mieszając. Utrzeć na jednolitą, gładką masę. Następnie przesiać przez sitko na górę masy mąkę i kakao. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie wymieszać. Schować do lodówki na 10 minut.
4. Pociąć czekoladę w 1,5 cm kwadraty, a orzechy na połówki. Razem z żurawiną wszystko wmieszać w kakaową masę wyjętą z lodówki. Przełożyć ciasto do blaszki, równomiernie rozprowadzając za pomocą szpatułki.
Piec przez 25-30 minut na środkowej półce. Ciasto powinno mieć z góry chrupiącą skórkę, ale w środku nie powinno być "przepieczone". Aby sprawdzić czy brownie jest gotowe, najlepiej jest je wyciągnąć po 25 minutach i potrząsnąć blaszką. Jeśli środek będzie latał jak galareta to znaczy, że ciasto wymaga dopieczenia.
5. Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto zostawić do wystygnięcia na 10 minut, Następnie delikatnie wyciągnąć je z blaszki i pozostawić na kratce do całkowitego wystygnięcia. Ciasto pokroić na kwadraty i serwować według upodobania: ze szklankę mleka, lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/mocno-czekoladowe-brownie-z-orzechami.html