Wykonanie
Hummus to pochodząca z Libanu popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to podawana na zimno pasta z
ciecierzycy bardzo popularna również w naszym
kraju. Spożywana jest często przez wegetarian, ale ja mimo że nim nie jestem uwielbiam zjadać hummus w pracy - jest pyszny i bardzo sycący.Polecam jeszcze inne pasty, doskonałe do wszelkiego rodzaju
pieczywa:Obatzda - bawarska pasta serowa
Pasta z makreliŚniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas

Składniki:400 g odsączonej
ciecierzycy z puszki2 spore łyżki pasty sezamowej Tahini3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżeczki
kminu rzymskiego, mielonegosok z 1/2
cytryny1 suszona
papryczka chili, drobno posiekana2 łyżki
oliwy z oliweksól - do smaku
Ciecierzycę odsączyć i opłukać na sicie. Osuszoną umieścić w malakserze i zmielić na puree, dodając
oliwę,
sok z cytryny, pastę
sezamową,
czosnek,
kmin i papryczkę. Gładkie puree wymieszać dodając w razie potrzeby odrobinę
wody, doprawić do smaku
solą. Podawać z
chlebkami pita lub manakeesh .Smacznego :-)
