ßßß Cookit - przepis na Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

nazwa

Wykonanie

Hummus to pochodząca z Libanu popularna potrawa w kuchni arabskiej i żydowskiej. Jest to podawana na zimno pasta z ciecierzycy bardzo popularna również w naszym kraju. Spożywana jest często przez wegetarian, ale ja mimo że nim nie jestem uwielbiam zjadać hummus w pracy - jest pyszny i bardzo sycący.
Polecam jeszcze inne pasty, doskonałe do wszelkiego rodzaju pieczywa:
Obatzda - bawarska pasta serowa
Pasta z makreli
Śniadaniowa pasta ziemniaczana - Erdäpfelkas
Składniki:
400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
2 spore łyżki pasty sezamowej Tahini
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
sok z 1/2 cytryny
1 suszona papryczka chili, drobno posiekana
2 łyżki oliwy z oliwek
sól - do smaku
Ciecierzycę odsączyć i opłukać na sicie. Osuszoną umieścić w malakserze i zmielić na puree, dodając oliwę, sok z cytryny, pastę sezamową, czosnek, kmin i papryczkę. Gładkie puree wymieszać dodając w razie potrzeby odrobinę wody, doprawić do smaku solą. Podawać z chlebkami pita lub manakeesh .
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/09/hummus-pyszna-pasta-z-ciecierzycy.html