ßßß
Składniki:700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego3 małe szalotki2 fenkułykawałek selera (korzeń) ok. 180 gskórka otarta z 1 małej pomarańczysól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła - do smażeniagęsta śmietana - do podaniakilka grzanek z kawałkami suszonych pomidorków - do podaniaSzalotkę drobno posiekać, seler obrać, fenkuł oczyścić, a resztki jego natki odłożyć na bok (będą przydatne do udekorowania). Seler i fenkuł zetrzeć na grubej tarce lub w malakserze (jak na surówkę.W rondli rozgrzać tłuszcz, dodać szalotkę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać pozostałe warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 10 minut. W razie potrzeby podlać odrobinę wodą.Następnie dodać bulion, skórkę pomarańczową, doprawić solą i pieprzem. Gotować kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować zupę na gładko w blenderze lub malakserze. Dodać odrobinę bulionu lub wody jeśli uznacie to za konieczne.Po zmiksowaniu doprawić ewentualnie, podawać z kleksem śmietany i posypać natką kopru włoskiego oraz odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.Smacznego :-)