Wykonanie
Całkiem niedawno przedstawiłem wam przepis na pieczonego
ziemniaka z
fetą,
jogurtem i
ogórkiem. Dziś proponuję kolejny ziemniaczany przepis, tym razem
ziemniak uszlachetniony został
burakiem,
rukolą i
krewetkami.

Składniki:2 sporej wielkości
ziemniaki1 mały
burak (ugotowany i obrany)8
krewetek (obgotowanych i obranych)garść
rukoli4 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
szczypiorku (posiekanego)
oliwa z oliweksól,
pieprz kolorowy - do smakuRozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Ziemniaki dokładnie umyć i ponakłuwać widelcem. Arkusz folii aluminiowej (błyszcząca strona) posmarować
oliwą i owinąć każdego
ziemniaka z osobna. Piec w piekarniku około godzinę.
Buraka pokroić w drobną kostkę,
rukolę pozbawić grubych łodyżek.
Majonez,
jogurt,
sok z cytryny,
szczypiorek i
krewetki wymieszać w miseczce. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
kolorowym pieprzem. Upieczonego
ziemniaka rozkroić wzdłuż, wypełnić
rukolą,
burakiem, a na wierzch ułożyć pastę z
krewetkami.Smacznego :-)