ßßß
Składniki (2 porcje):Sałatka:1 awokadosok z połowy cytryny100 g łososia z puszki50 g Waszej ulubionej sałaty lub mieszanki sałat1 papajaDressing:6 łyżek oliwy2 łyżki octu z białego wina2 łyżeczki cukru2 łyżeczki musztardy1 szalotka
Awokado przeciąć na pół, obrać i usunąć pestkę. Pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić do miski i skropić sokiem z połowy cytryny, dokładnie wymieszać.Papaję przekroić wzdłuż. Wydrążyć środek z pestkami, pozostawiając je do dressingu. Obrać papaję ze skórki, pokroić w kostkę. Wrzucić do miski z awokado. Otworzyć puszkę z łososiem i odsączyć łososia z zalewy za pomocą sitka.Do niewielkiego malaksera wlać oliwę, ocet, pestki papai, musztardę, cukier oraz szalotkę pokrojoną w krążki. Zmiksować wszystko razem, aż ziarna papai zaczną przypominać drobinki świeżo zmielonego pieprzu. Łyżkę tak przyrządzonego dressingu dodać do awokado i papai, wymieszać. Na talerzach rozłożyć sałatę, na to położyć salsę z awokado i papai oraz kawałki łososia. Skropić całość dressingiem wg uznania.Podawać z tostem. Smacznego :-)