ßßß Cookit - przepis na Bryndzové halušky, czyli szpecle po raz trzeci...

Bryndzové halušky, czyli szpecle po raz trzeci...

nazwa

Wykonanie

Całkiem niedawno pisałem o szpeclach i ich różnych odmianach. Po liczbie czytelników sądzę, że spotkało się to z Waszym zainteresowaniem. Obiecałem wówczas, że to nie koniec tematu i obietnicy dotrzymuję - to taki mały Walentynkowy prezent dla Łakomczuchów :-)
Dziś słowacka wersja szpecli - bryndzové halušky. Kluseczki z surowych ziemniaków i mąki w sosie z aromatycznej bryndzy, samodzielne danie będące hitem w słowackich restauracjach . Słowacy są do tej potrawy tak przywiązani, że corocznie odbywają się mistrzostwa świata w jej gotowaniu i konsumpcji. Główną konkurencją jest jedzenie kilograma halušek na czas, co ostatnio skutkowało rekordem 53 sekund . Jeśli ktoś ma ochotę spróbować pobić rekord, to życzę powodzenia i po powrocie ze szpitala proszę o podzielenie się wrażeniami :-)
Podstawą potrawy są surowe ziemniaki i mąka. Z reguły jest to mąka polohruba, dostępna w Czechach i na Słowacji. Naszym odpowiednikiem jest mąka krupczatka lub ewentualnie semolina. Tradycyjnie dodatkiem jest pokrojona w kostkę słonina, ale że nie przepadam za nią, to zaszalałem i dodałem boczek.
Składniki (2-3 porcje):
600 g obranych ziemniaków
200-240 g mąki krupczatki
120 g bryndzy
2 łyżki śmietany 18 %
100 g boczku surowego, wędzonego
sól, pieprz - do smaku
Zagotować w dużym garnku wodę na kluseczki. Po zawrzeniu dodać sól.
Przygotować boczek. Pokroić go w kostkę i usmażyć na patelni. Po usmażeniu dodać bryndzę i śmietanę. Podgrzać mieszając do rozpłynięcia się sera, doprawić pieprzem.
Surowe, obrane ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane (lub zmielić w malakserze). Dodać mąkę w ilości odpowiedniej do uzyskania niezbyt rzadkiego ciasta, które będzie można przetrzeć przez sito do garnka z gotującą się wodą (ja dałem równo 200 g). Dodać do ciasta sól i skorzystać z jednego z wielu sposobów na pyszne szpecle i ich pochodne . Słowacy i Czesi korzystają z hebla o ile dobrze się orientuję. Halušky gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Odcedzić, wrzucić na patelnię z bryndzowym sosem, podgrzać i nakładać na talerze. Smacznego :-)
Zapraszam do przeczytania pozostałych wpisów dotyczących szpecli:
Kässpätzle - kluseczki serowe
Spätzle - szpecle, mączne kluseczki
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/02/bryndzove-halusky-czyli-szpecle-po-raz.html