Wykonanie
Całkiem niedawno pisałem o szpeclach i ich różnych odmianach. Po liczbie czytelników sądzę, że spotkało się to z Waszym zainteresowaniem. Obiecałem wówczas, że to nie koniec tematu i obietnicy dotrzymuję - to taki mały Walentynkowy prezent dla Łakomczuchów :-)Dziś słowacka wersja szpecli - bryndzové halušky. Kluseczki z surowych
ziemniaków i
mąki w sosie z aromatycznej
bryndzy, samodzielne danie będące
hitem w słowackich restauracjach . Słowacy są do tej potrawy tak przywiązani, że corocznie odbywają się mistrzostwa świata w jej gotowaniu i konsumpcji. Główną konkurencją jest jedzenie kilograma halušek na czas, co ostatnio skutkowało rekordem 53 sekund . Jeśli ktoś ma ochotę spróbować pobić rekord, to życzę powodzenia i po powrocie ze szpitala proszę o podzielenie się wrażeniami :-)Podstawą potrawy są surowe
ziemniaki i
mąka. Z reguły jest to
mąka polohruba, dostępna w Czechach i na Słowacji. Naszym odpowiednikiem jest
mąka krupczatka lub ewentualnie semolina. Tradycyjnie dodatkiem jest pokrojona w kostkę
słonina, ale że nie przepadam za nią, to zaszalałem i dodałem
boczek.

Składniki (2-3 porcje):600 g obranych
ziemniaków200-240 g
mąki krupczatki120 g
bryndzy2 łyżki
śmietany 18 %100 g
boczku surowego, wędzonego
sól,
pieprz - do smakuZagotować w dużym garnku
wodę na kluseczki. Po zawrzeniu dodać
sól.Przygotować
boczek. Pokroić go w kostkę i usmażyć na patelni. Po usmażeniu dodać
bryndzę i
śmietanę. Podgrzać mieszając do rozpłynięcia się
sera, doprawić
pieprzem.Surowe, obrane
ziemniaki zetrzeć jak na placki ziemniaczane (lub zmielić w malakserze). Dodać
mąkę w ilości odpowiedniej do uzyskania niezbyt rzadkiego ciasta, które będzie można przetrzeć przez sito do garnka z gotującą się
wodą (ja dałem równo 200 g). Dodać do ciasta
sól i skorzystać z jednego z wielu sposobów na pyszne szpecle i ich pochodne . Słowacy i Czesi korzystają z hebla o ile dobrze się orientuję. Halušky gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Odcedzić, wrzucić na patelnię z
bryndzowym sosem, podgrzać i nakładać na talerze. Smacznego :-)Zapraszam do przeczytania pozostałych wpisów dotyczących szpecli:Kässpätzle - kluseczki
seroweSpätzle - szpecle, mączne kluseczki