Wykonanie
Knedlíky, czyli po prostu knedle. Znane chyba każdemu, kto odwiedził choć raz Czechy lub Słowację. Podawane przede wszystkim do różnego rodzaju gulaszów i pieczeni. Ich odpowiedniki są również dostępne w restauracjach Austrii i Niemiec, serwowane jako Böhmische Knödel lub Semmelknödel (te w formie kulek przypominających nasze kluski).W kuchni południowych sąsiadów występują w dwóch podstawowych wersjach - jako houskové knedlíky (knedliki z
bułką) i bramborové knedlíky (knedle ziemniaczane).Poniżej przepis na
drożdżową wersję z
bułką.
Drożdże bywają również zastępowane
proszkiem do pieczenia, ale smaku
drożdży, mnie osobiście, nic nie zastąpi :-)Ważna informacja odnośnie
mąki. W Czechach do wyrobu knedlików używa się
mąki (hrubá mouka) nieco bardziej gruboziarnistej niż nasza krupczatka. Jeśli ktoś ma okazję taką kupić to polecam. Jeśli nie macie takiej możliwości, to w naszych warunkach trzeba zastąpić ją krupczatką, mimo że jest ona odpowiednikiem
mąki półgrubej (polohrubá mouka). Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :-)Proponuje podać np. z gulaszem szegedyńskim .

Składniki (4-6 porcji):450 g
mąki krupczatki15 g świeżych
drożdży200 ml
mleka1
jajko3
kajzerkiszczypta
soli1 łyżeczka
cukruoliwa do smażenia
Kajzerki (najlepiej z poprzedniego dnia) pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. Przestudzić.Z
mąki,
drożdży,
soli,
cukru,
jajka i
mleka wyrobić gładkie ciasto. Dodać do niego grzanki i ponownie zarobić, dokładnie wciskając grzanki w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-55 minut.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy wyrobić walec o grubości ok. 6-8 cm (Czesi dźwięcznie nazywają to szyszkami - šišky). W dużym garnku zagotować
wodę, osolić ją i gotować szyszki (bez przykrycia) ok. 20-25 minut - obracając je co kilka minut. Ugotowane knedliki pokroić na plastry nożem lub za pomocą nici.Jeśli nie zużyjecie knedli w trakcie jednego posiłku, bardzo dobrze smakują na następny dzień odsmażone na patelni (na
maśle). Ugotowane knedle można również zamrażać.Smacznego :-)