ßßß Cookit - przepis na Lepenice - ziemniaki z kapustą i boczkiem

Lepenice - ziemniaki z kapustą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne danie kuchni czeskiej. Może być daniem samodzielnym - smakuje wybornie z maślanką. Doskonale pasuje również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wieprzowiny - polędwiczek, schabu czy golonki. Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków, tym bardziej w czasie, kiedy do świeżych one nie należą. W oczekiwaniu na młodziutkie kartofelki spróbujcie koniecznie :-)
Podane składniki wystarczą na 2 dania lub 4 przystawki.
Składniki:
2 łyżki masła
1 duża cebula
200 g kapusty kiszonej
450 g obranych ziemniaków
100 g boczku
1 łyżka śmietany
szczypta kminku
sól, pieprz - do smaku
Pół cebuli pokroić w drobną kostkę, a drugą połowę w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, kapustę posiekać, a ziemniaki ugotować.
W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić w nim cebulę (w kostkach), dodać kapustę i doprawić kminkiem. Podlać wodą i dusić do miękkości. Chwilę przed końcem duszenia odkryć garnek i odparować płyn.
Ugotowane ziemniaki ugnieść z łyżką śmietany na puree i wymieszać z kapustą. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć lekko boczek, a następnie dodać cebulę (w półplasterkach). Smażyć, aż cebula będzie gotowa.
Na talerz nałożyć ziemniaki z kapustą i "okrasić" boczkiem z cebulą.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/lepenice-ziemniaki-z-kapusta-i-boczkiem.html