Wykonanie
Bardzo smaczne danie kuchni czeskiej. Może być daniem samodzielnym - smakuje wybornie z
maślanką. Doskonale pasuje również jako dodatek do wszelkiego rodzaju
wieprzowiny - polędwiczek,
schabu czy
golonki. Świetna alternatywa dla zwykłych
ziemniaków, tym bardziej w czasie, kiedy do świeżych one nie należą. W oczekiwaniu na młodziutkie
kartofelki spróbujcie koniecznie :-)Podane składniki wystarczą na 2 dania lub 4 przystawki.

Składniki:2 łyżki
masła1 duża
cebula200 g
kapusty kiszonej450 g obranych
ziemniaków100 g
boczku1 łyżka
śmietanyszczypta
kminkusól,
pieprz - do smakuPół
cebuli pokroić w drobną kostkę, a drugą połowę w półplasterki.
Boczek pokroić w kostkę,
kapustę posiekać, a
ziemniaki ugotować.W rondlu rozgrzać łyżkę
masła, zeszklić w nim
cebulę (w kostkach), dodać
kapustę i doprawić
kminkiem. Podlać
wodą i dusić do miękkości. Chwilę przed końcem duszenia odkryć garnek i odparować płyn.Ugotowane
ziemniaki ugnieść z łyżką
śmietany na puree i wymieszać z
kapustą. Doprawić
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać łyżkę
masła, podsmażyć lekko
boczek, a następnie dodać
cebulę (w półplasterkach). Smażyć, aż
cebula będzie gotowa.Na talerz nałożyć
ziemniaki z
kapustą i "okrasić"
boczkiem z
cebulą.Smacznego :-)