Wykonanie
Zapraszam na kolejną odsłonę wspólnego gotowania. Włoska pizza, to było dzisiejszym zadaniem i mam nadzieję, że wywiązałem się z niego jak należy :-)

Zapraszam również na:Pizza Margherita w neapolitańskim styluPizza z
ziemniakami i gorgonzoląPizza z trzema
serami,
rukolą i prosciuttoSkładniki (2 pizze):560 g
mąki (typ 00)1 opakowanie
drożdży instant (7 g)1 łyżka
soli330 ml
wody200 g
sera Mozzarella6 plastrów włoskiego
salami60 g
sera Pecorino Toscano2 dojrzałe
pomidory1 ząbek
czosnku
W wodzie rozpuścić
sól, wmieszać 50 g
mąki i
drożdże. Całość wlać do miski z
mąką, wymieszać, zarobić ciasto i wyrabiać 10-15 minut, aż będzie jednolite. Ciasto podzielić na 2 części, uformować kule, przykryć je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.Gdy ciasto wyrasta nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Pomidory przekroić na pół,
czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki
pomidorów, na każdej z nich ułożyć po plasterku
czosnku i zapiec
pomidory przez 30 minut (górna grzałka i opiekanie). Po tym czasie przetrzeć
pomidory przez sito - będą stanowić sos do pizzy.Gdy ciasto wyrośnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Dobrze jeśli macie kamień do pizzy, powinien grzać się razem z piekarnikiem. Na blacie wyłącznie za pomocą rąk uformować z każdego kawałka ciasta placek zaczynając od środka i posuwając się ku brzegom. Środek powinien
mieć grubość ok. 5 mm, a brzeg 1-2 cm. Na pizzy rozsmarować
sos pomidorowy (poza brzegami), sos posypać
serem pecorino. Na nim ułożyć
mozzarellę i
salami. Pizzę piec 5-7 minut. Po wyjęciu z pieca chwilę ostudzić na kratce.Smacznego :-)