ßßß
Zapraszam również na:Pizza Margherita w neapolitańskim styluPizza z ziemniakami i gorgonzoląPizza z trzema serami, rukolą i prosciuttoSkładniki (2 pizze):560 g mąki (typ 00)1 opakowanie drożdży instant (7 g)1 łyżka soli330 ml wody200 g sera Mozzarella6 plastrów włoskiego salami60 g sera Pecorino Toscano2 dojrzałe pomidory1 ząbek czosnku
W wodzie rozpuścić sól, wmieszać 50 g mąki i drożdże. Całość wlać do miski z mąką, wymieszać, zarobić ciasto i wyrabiać 10-15 minut, aż będzie jednolite. Ciasto podzielić na 2 części, uformować kule, przykryć je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.Gdy ciasto wyrasta nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pomidory przekroić na pół, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć połówki pomidorów, na każdej z nich ułożyć po plasterku czosnku i zapiec pomidory przez 30 minut (górna grzałka i opiekanie). Po tym czasie przetrzeć pomidory przez sito - będą stanowić sos do pizzy.Gdy ciasto wyrośnie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Dobrze jeśli macie kamień do pizzy, powinien grzać się razem z piekarnikiem. Na blacie wyłącznie za pomocą rąk uformować z każdego kawałka ciasta placek zaczynając od środka i posuwając się ku brzegom. Środek powinien mieć grubość ok. 5 mm, a brzeg 1-2 cm. Na pizzy rozsmarować sos pomidorowy (poza brzegami), sos posypać serem pecorino. Na nim ułożyć mozzarellę i salami. Pizzę piec 5-7 minut. Po wyjęciu z pieca chwilę ostudzić na kratce.Smacznego :-)