ßßß Cookit - przepis na Pieczarki faszerowane trzema serami

Pieczarki faszerowane trzema serami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, aromatyczne i strasznie serowe zapiekane pieczarki. Smaczna przystawka bądź danie główne - w zależności od ilości :-)
Składniki (4 pieczarki):
6 pieczarek (4 duże do nadziania i 2 mniejsze do farszu)
80 g bryndzy
30 g startego sera Gruyère
1 łyżka startego parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz - do smaku
masło sklarowane - do smażenia
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pieczarki oczyścić, pozbyć się nóżek. Dwa mniejsze kapelusze posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Duże kapelusze w całości obsmażyć na gorącym maśle, z obu stron. Ściągnąć z patelni i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni poddusić na maśle posiekane pieczarki z czosnkiem, a następnie wymieszać je z ziołami, bryndzą, serem Gruyère. Doprawić solą i pieprzem (zapewne wystarczy pieprz, bo bryndza jest słona).
Masą napełnić podsmażone kapelusze, każdy z wierzchu posypać parmezanem, a naczynie umieścić w piekarniku na 12-15 minut.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/03/pieczarki-faszerowane-trzema-serami.html