Wykonanie
Pyszne, aromatyczne i strasznie
serowe zapiekane
pieczarki. Smaczna przystawka bądź danie główne - w zależności od ilości :-)

Składniki (4
pieczarki):6
pieczarek (4 duże do nadziania i 2 mniejsze do farszu)80 g
bryndzy30 g
startego sera Gruyère1 łyżka startego
parmezanu1 ząbek
czosnku1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1 łyżka posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz - do smaku
masło sklarowane - do smażeniaNagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pieczarki oczyścić, pozbyć się nóżek. Dwa mniejsze kapelusze posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę.Duże kapelusze w całości obsmażyć na gorącym
maśle, z obu stron. Ściągnąć z patelni i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.Na tej samej patelni poddusić na
maśle posiekane
pieczarki z
czosnkiem, a następnie wymieszać je z
ziołami,
bryndzą,
serem Gruyère. Doprawić
solą i
pieprzem (zapewne wystarczy
pieprz, bo
bryndza jest słona).Masą napełnić podsmażone kapelusze, każdy z wierzchu posypać
parmezanem, a naczynie umieścić w piekarniku na 12-15 minut.Smacznego :-)