ßßß
Składniki16 niezbyt dużych pieczarek1/3 szklanki kaszy gryczanej1 duży por6 łyżek utartego sera (dobra gouda lub parmezan)sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi2 łyżeczki masła klarowanego + 2 łyżeczki do podpieczenia pieczarek
PrzygotowanieKaszę opłukać pod bieżącą wodą i ugotować w proporcji 2,5:1 do miękkości. Pieczarki sparzyć i obrać, wycinając ogonki. Pora drobno posiekać, ogonki i dwie pieczarki także pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić pora. Dusić chwilę, podlewając wodą. Dodać posiekane pieczarki i posolić. Dusić do odparowania wody i zrumienienia pieczarek. Wówczas dodać ugotowaną kaszę gryczaną i doprawić. Wyłączyć kuchenkę i dodać do kaszy 3 łyżki utartego sera. Kapelusze pieczarek lekko posolić i ułożyć na patelni z rozgrzanymi dwiema łyżeczkami masła klarowanego kapeluszami do dołu. Zrumienić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z pieczarek nałożyć farsz gryczany i posypywać kilkoma nitkami utartego sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.