Wykonanie
Osobiście nie jestem fanem chłodników, ale Cordoba z
pomidorów ... totalnie mnie rozwalił. Spróbujcie, jest prosty w przygotowaniu, bardzo smaczny i bije
pomidorową na głowę ;).Składniki dla 4 osób:1 kg pokrojonych w ćwiartki
pomidorów6 obranych ząbków
czosnku300 g pokrojonego w kostkę
chleba200 ml
oliwy100 ml
octu winnego2 ugotowane i pokrojone na ćwiartki
jajka150 g pokrojonej w kostkę
szynki szwardzwaldzkiej
SólCo robimy:W moździerzu rozetrzyj
czosnek ze szczyptą
soli.Zmiksuj
pomidory,
chleb,
czosnek,
oliwę i
ocet winny na gładką masę za pomocą blendera.Masę przeciskaj łyżką przez sito, tak, żeby uzyskać gładką zupę. Suchą masę wyrzuć.Chłodnik
pomidorowy podawaj z
jajkiem i drobno pokrojoną w kostkę
szynką szwardzwaldzką na zimno, choć na ciepło (40-50 st C.) smakuje jak dla mnie nawet lepiej.