Wykonanie

Hummus, humus, pasta z
cieciorki,
ciecierzycy czy
grochu włoskiego to jedna ta sama przepyszna i zdrowa pasta, która bije rekordy popularności w
polskich kuchniach i nie tylko.Poniżej znajdziecie przepis na humus wg Kurta Scheller. Jest delikatna w smaku, jeśli lubicie ostrzejszą można dodać więcej
czosnku lub
pieprz syczuański.Co potrzebujesz:450 g ugotowanej
ciecierzycy (wcześniej należy ją namoczyć 12h i gotować ok. 1,5h)100 ml
wywaru z
cieciorki (
wody z gotowania
cieciorki)2 łyżki Tahini (
masło sezamowe)3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęSok z 1
limonkiOliwa z oliwek do polania
Sól i
pieprz czarny do smaku (lub syczuański jeśli lubimy ostre)Co robimy ?Łączymy
ciecierzycę, z tahini, wyciśniętym
czosnkiem,
sokiem z limetki, szczyptą
soli i
pieprzu oraz
wywarem i blendujemy na gładką masę.W razie potrzeby pastę możemy zaostrzyć większą ilością
czosnku lub
pieprzu syczuańskiego.Hummus podajemy polany
oliwą.