Wykonanie
Tiramisu jest moim ulubionym deserem, a Antony Soprano ulubionym gangsterem, filmowym oczywiście :) W związku z tym na mojej półce stoi „Książka Kucharska Rodziny Soprano”. Znalazłam w niej przepis na tiramisu bez
jajek - i to jest ogromnym plusem, bo osobiście jestem przeciwniczką deserów z surowymi
jajkami. Po drobnych modyfikacjach
doszłam do mojego Tiramisu idealnego.Składniki:500g
serka mascarpone¼ szklanki
cukru4 łyżki
amaretto250ml
śmietany kremówki 30%24 podłużne, proste
biszkopty2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej + ¾ szklanki gorącej
wody1/3 szklanki gorzkiego
kakao w proszkuWykonanie:W dużej misce łączymy
ser z
cukrem i 2 łyżkami
amaretto, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mikserem ubijamy schłodzoną
śmietankę i dodajemy ją do masy z
mascarpone.
Biszkopty maczamy w
kawie z dodatkiem 2 łyżek
amaretto i układamy na dnie kwadratowej formy o
boku 20 cm ze zdejmowaną obręczą, lub wyłożonej folią spożywczą tak, żeby było
potem łatwo wyjąć gotowe ciasto. Wykładamy połowę masy, posypujemy połową
kakao, układamy drugą warstwę namoczonych
biszkoptów, resztę masy serowej i posypujemy
kakao.Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

