Wykonanie
Pieczona
szynka ze słodkim nadzieniem, w marynacie pachnącej
pomarańczami,
imbirem i
anyżem. Do przygotowania jej użyłam też odrobinę bardzo fajnej „naturalnej Marynaty do
mięs z
gorczycą i kolendrą”, ale to nie ona gra pierwsze skrzypce w tym daniu i możemy ją zastąpić po prostu
solą,
pieprzem czarnym i
ziołowym i ewentualnie odrobiną
ziół, czy innych przypraw.
Mięso upieczone w rękawie wyszło niezwykle kruche i soczyste.
Szynka faszerowana
suszonymi owocami to zarówno propozycja na obiad, jak i na kanapki.Składniki:1kg
szynkiŚredniej wielkości
pomarańczkaŁyżka startego
imbiruŁyżeczka
anyżuŁyżka
oliwy3 łyżeczki naturalnej marynaty do
mięs z
gorczycą i
kolendrą100g suszonych
śliwek100g
suszonych moreliWykonanie:
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy.
Mięso myjemy, za pomocą noża robimy kieszonki, które wypełniamy
morelami i
śliwkami.Z
pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy
imbir,
anyż,
oliwę i
przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Marynatę wlewamy do rękawa do pieczenia zawiązanego z jednej strony. Wkładamy
szynkę i dokładnie nacieramy marynatą. Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.