Wykonanie
Domowy
makaron jest bardzo prosty do zrobienia, a gdy robimy go niedużo, nie jest nawet zbyt czasochłonny. Wiadomo, że ugotowanie gotowych łazanek trwa krócej niż samodzielne ich wykonanie, ale raz w roku można się odrobinę poświęcić. Łazanki z
kapustą i
grzybami to tradycyjne i proste danie znane od lat. Moja córeczka uwielbia
makarony pod każdą postacią, a domowy
makaron w szczególności. Wiadomo, że dzieci nie powinny jeść
grzybów, dlatego łazanki zrobiłam bez nich. Wyszły pyszne i nie raz jeszcze zagoszczą na naszym
stole i to nie tylko w Święta. Łazanki z
kapustą kiszoną .Składniki:Domowe łazanki:½ szklanki
mąkiJajkoSzczypta
soliDodatki:½ kg
kapusty kiszonejSzklanka
wody½ łyżeczki mielonego
kminkuSól i
pieprz do smaku2 łyżki
olejuWykonanie:Przesianą
mąkę mieszamy ze szczyptą
soli, wbijamy
jajko i zagniatamy ciasto. Jak ciasto będzie już jednolite dzielimy je na porcje. Wałkujemy na cienkie placki (podsypując
mąką) i tniemy na nieduże kwadraciki. Tak przygotowane łazanki gotujemy przez parę minut w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny
oleju.Próbujemy
kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją wypłukać w wodzie. Następnie
kapustę siekamy i podsmażamy przez 5 minut na patelni z rozgrzanym
olejem. Wlewamy
wodę i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż
woda całkowicie wyparuje.
Potem smażymy jeszcze 5 minut, doprawiając
kminkiem,
solą i
pieprzem do smaku.Ugotowany, odcedzony
makaron mieszamy z
kapustą, podgrzewamy przez chwilę i podajemy.

