Wykonanie
W tym roku moją balkonową hodowlę
ziół postanowiłam wzbogacić m.in. o
pomidorki koktajlowe. Na próbę kupiłam dwa krzaczki i już wiem, że to było za mało- w przyszłym roku kupię znacznie więcej. Pierwsze
pomidorki już się zaczerwieniły, postanowiłam zrobić z nich coś w czym nie
zginą, coś w czym będą grały pierwsze skrzypce. Pomyślałam, że biedronki będą odpowiednio wyjątkowe.
Nie pamiętam gdzie podobne biedronki widziałam pierwszy raz- pełno ich na najróżniejszych blogach i innych kulinarnych miejscach w internecie.
Pomidorki koktajlowe z mojej balkonowej hodowli są niesamowicie słodkie, a Kanapeczki biedroneczki zachwyciły wszystkich, a w szczególności Małą „I” :-)
Składniki:6 Okrągłych
wafli ryżowych200g
białego sera twarogowego150g gęstego
jogurtu naturalnegoPęczek
szczypiorku¼ łyżeczki
soli¼ łyżeczki kolorowego, mielonego
pieprzu12
pomidorków koktajlowych6 czarnych
oliwek bez pestekWykonanie:Zaczynamy od zrobienia
twarożku.
Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy z
jogurtem, doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy umyty, osuszony i drobno posiekany
szczypiorek i całość dokładnie mieszamy.Każdy z
wafli kroimy na ćwiartki.
Pomidorki po umyciu i osuszeniu przekrajamy na pół i nacinamy z jednej strony (to będą skrzydełka biedronki)Kawałek
wafla ryżowego pokrywamy
twarożkiem. Na środku kładziemy połówkę
pomidorka, z kawałka
oliwki robimy główkę, z drobniutko pokrojonych
oliwek- kropki na skrzydełkach, a za pomocą wykałaczki nanosimy
twarożkowe oczy.