ßßß Cookit - przepis na Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

nazwa

Wykonanie

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postna Wigilia. To również Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, kiedy to na stołach goszczą mięsa. A jak najprościej nadać mięsu świątecznego charakteru? Doprawić je korzennymi przyprawami i podać ze świątecznym sosem. A jak już mowa o sosie, to gorąco polecam sos żurawinowy, który znalazłam w jednej z książek Nigelii. Połączenie świeżej żurawiny z wiśniówką wydobywa z niej niesamowity smak. Tak przygotowana żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, serami, czy babką ziemniaczaną. Świąteczna szynka z sosem żurawinowym .
Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
Marynata:
1 pomarańcza
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka soli
3 łyżki płynnego miodu
½ łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
Sos:
200g świeżej żurawiny
75g cukru
100ml wody
50ml wiśniówki
Wykonanie:
Po dokładnym wymyciu pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem, miodem i goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Następnie szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.
Wymytą żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczna-szynka-z-sosem-zurawinowym.html