Wykonanie
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postna Wigilia. To również Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, kiedy to na stołach goszczą
mięsa. A jak najprościej nadać
mięsu świątecznego charakteru? Doprawić je
korzennymi przyprawami i podać ze świątecznym sosem. A jak już
mowa o sosie, to gorąco polecam
sos żurawinowy, który znalazłam w jednej z książek Nigelii. Połączenie świeżej
żurawiny z
wiśniówką wydobywa z niej niesamowity smak. Tak przygotowana
żurawina idealnie komponuje się z
pieczonym mięsem,
serami, czy babką ziemniaczaną. Świąteczna
szynka z
sosem żurawinowym .
Składniki:1 kg
szynki wieprzowejMarynata:1
pomarańcza1 łyżeczka
goździków1 łyżeczka
soli3 łyżki płynnego
miodu½ łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
kolorowego pieprzuSos:200g świeżej
żurawiny75g
cukru100ml
wody50ml
wiśniówkiWykonanie:Po dokładnym wymyciu
pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z
solą,
pieprzem,
cynamonem,
miodem i
goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie
szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Następnie
szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę.Wymytą
żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z
cukrem, zalewamy
wodą wymieszaną z
wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż
owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.